Ans Broelman heeft een Crisiskaart op zak die helemaal op haar persoonlijke situatie is afgestemd. En aan die situatie veranderde nogal wat, het afgelopen jaar. Snel overprikkeld was ze altijd al, en daarvoor kreeg ze eerder hulp vanuit de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Maar onlangs werd duidelijk dat Ans een licht verstandelijke beperking heeft. Maar ook dan komt de Crisiskaart dus van pas.
“Ik reed een keer rond op mijn scooter en werd aangehouden door de politie”, zegt Ans. “Ik raakte helemaal in paniek. De agenten wisten zich toen geen raad met mij en het liep bijna uit de hand. Dat was echt niet leuk. Ik was helemaal in de war en wist niet goed wat er gebeurde.”
Zorgverleners zochten de oorzaak eerst in de psychische hoek. Maar pas recent werd duidelijk dat een licht verstandelijke beperking de oorzaak is van Ans’ paniekgevoelens; een heel andere oorzaak dus. “Ik werk bij de LFB. Dat is de landelijke belangenorganisatie voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Ik beantwoord mails en begeleid bezoekers. Via de LFB kwam ik in aanraking met de Crisiskaart en toen heb ik samen met een consulent een kaart voor mijzelf gemaakt. Omdat ik nu weet van mijn verstandelijke beperking, hebben we de kaart laatst samen aangepast. Hij past nu nog beter bij mijn situatie. Mensen weten nu wat zij kunnen doen als ik in paniek ben. Op de kaart staat dat ze bij mij in de buurt moeten blijven en dat ze mij vragen moeten stellen om ervoor te zorgen dat ik blijf praten. Daar word ik namelijk weer rustig van.”
Het verhaal van Ans laat zien dat verward gedrag soms een andere achtergrond kan hebben en dat er geen sprake is van een geestelijk probleem. Ans: “Ik heb mijn verhaal al eens mogen vertellen bij het Landelijk Schakelteam voor Verwarde personen. Daar was ik heel blij mee. Ik ben ook heel enthousiast over de Crisiskaart, omdat anderen nu weten hoe ze met mij moeten omgaan. Dat vind ik een hele geruststellende gedachte.”