‘De gewoonste zaak van de wereld’

Ervaringsverhaal van een behandelaar

Het opstellen en meedragen van een Crisiskaart is in de ogen van Roelof Kleppe de gewoonste zaak van de wereld. Kleppe is geneesheer-directeur van GGZ Eindhoven, waar mensen al terecht kunnen voor een Crisiskaart. “Er zijn zoveel mensen met een psychische kwetsbaarheid die in crisis kunnen raken, dat we er maar beter heel nuchter over zijn. Met een beetje voorbereiding en het invullen van de Crisiskaart valt er een hoop ellende te voorkomen.”

Vreemd is het, dat we als samenleving maar moeilijk weten om te gaan met mensen die verward zijn of in een crisis verkeren. Kleppe: “Er is veel te weinig kennis over hoe te handelen. Veel mensen hebben wel een EHBO-cursus gevolgd en weten hoe te handelen bij een hartinfarct. Maar met een psychiatrische crisis hebben de meesten geen idee wat te doen. En dat is raar.”

Met de Crisiskaart maak je zelf een handleiding voor hulpverleners. “Het is dus heel nuttig om vooraf te bedenken hoe je hulp eruit moet zien als je in een crisis komt. Met het opstellen van een Crisiskaart neem je alvast je eigen verantwoordelijkheid voor als het even wat minder gaat”, aldus Kleppe. “Bovendien maak je sneller herstel mogelijk als je er van tevoren over hebt nagedacht.”

Dat is ook verstandig als je nooit eerder psychische klachten hebt gehad. “De kans is namelijk aanwezig dat je vroeg of laat wel met een psychose, angststoornis, of depressie te maken krijgt. Daarover kun je dan maar beter nagedacht hebben en dat vastleggen op een Crisiskaart. Dat is heel waardevol en volgens mij ook heel normaal.”

Als het aan Kleppe ligt, is het ook de gewoonste zaak van de wereld als omstanders of hulpverleners informeren naar een eventuele Crisiskaart. “Zij weten dan precies hoe te handelen, en dat is ook voor hen een prettige gedachte.”

Overweeg jij een Crisiskaart op te stellen? Roelof Kleppe is er duidelijk over: “Als je erover denkt, doen! Er is namelijk geen reden om het niet te doen, en er zijn veel redenen om het wél te doen.”